Pagini

duminică, 5 septembrie 2010

Planul de afaceri si importanta lui

Un plan de afaceri este un document care ofera o imagine a afacerii. Un plan de afaceri poate sa aiba mai multe utilizari. Astfel, un plan de afaceri poate sa fie vazut ca:

A. Instrument de monitorizare si evaluare a unei afaceri

Ca si in viata de zi cu zi, pentru a avea succes in afaceri trebuie sa va stabiliti ce vreti sa faceti, ce etape vreti sa parcurgeti si cand. Acelasi lucru trebuie sa se intample si cu o firma. Ea trebuie sa aiba un plan de afaceri pe care trebuie sa il respecte.

O firma de succes este, in general, o firma care are un plan de afaceri clar, cu obiective bine definite si unde toti cei implicati (de la angajati pana la patroni) au capacitatile si ambitia de a atinge aceste obiective.

B. Material de prezentare/promovare

Un plan de afaceri poate fi considerat echivalentul unui Curriculum Vitae. In cazul in care doriti, de exemplu, sa incheiati un parteneriat strategic cu o alta companie (in special daca e vorba de o companie straina, multinationala sau un fond de investitii) si vreti sa demonstrati seriozitatea afacerii dvs., cel mai elegant este sa o faceti prin realizarea si prezentarea unui plan de afaceri.

Un plan de afaceri trebuie sa arate cum a mers pana atunci afacerea respectiva. Care au fost parametrii pe care si i-a propus sa ii atinga, daca s-a intamplat asa cum si-a propus sau nu, care sunt etapele urmatoare pe care vrea sa le parcurga.

C. Instrument pentru atragerea de fonduri

Daca doriti sa obtineti un credit sau o finantare nerambursabila (de exemplu, de la Uniunea Europeana), mai mult ca sigur o sa vi se ceara sa concepeti si sa depuneti un plan de afaceri si in astfel de cazuri, finantatorul o sa va dea si un sablon pe care trebuie sa il respectati in realizarea planului de afaceri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu