Pagini

marți, 7 septembrie 2010

Invinge si tu concurenta in afaceri

Regula esentiala in afaceri este sa nu pierdeti din priviri miscarile concurentilor. Castigarea luptei in fata concurentei porneste de la ideea ca nimeni nu poate fi puternic peste tot. Un manager atent gaseste intotdeauna un domeniu usor de cucerit cu mijloacele pe care le are la dispozitie.

Pont! Bazati-va pe informatii obtinute direct de la sursa, nu doar pe cercetarea de birou!

Surprinzator de multi directori de vanzari sau de marketing nu cunosc concurenta decat vag. Ceea ce cunosc despre concurenti provine mai ales din publicitatea facuta in mass-media, din eventualele oferte pe care le obtin si din ceea ce povestesc agentii de vanzari.

Pentru a intelege concurentii, este foarte important ca directorii sa aiba informatiile cat mai „de la sursa“. Trebuie deci sa vorbeasca personal cu clientii care folosesc produsele sau serviciile concurentilor, sa testeze (daca acest lucru este posibil in domeniul respectiv de activitate) modul cum vanzatorii concurentului abordeaza clientii, sa participe la evenimente la care participa si concurentii (targuri, simpozioane etc.), sa incerce sa cunoasca personal pe omologii lor de la concurenta pentru a sti ce personalitate au, ce calitati si ce defecte.

Pont! Identificati punctele tari ale concurentei!

Pentru a recunoaste adevaratele puncte tari ale concurentei, cel mai simplu mod este sa inversati rolurile:

* Ce s-ar intampla cu concurenta daca ar vinde produsele dvs. si dvs. pe ale lor?
* Ce s-ar intampla cu concurenta daca ar vinde la preturile dvs. si dvs. la ale lor?
* Ce s-ar intampla cu concurenta daca ar folosi metodele dvs. de promovare si dvs. pe ale lor?
* Ce s-ar intampla cu concurenta daca ar folosi reteaua dvs. de distributie si dvs. pe a lor?
* Ce s-ar intampla cu concurenta daca ar adopta metodele dvs. de finantare a clientilor si dvs. pe ale lor?
* Ce s-ar intampla cu concurentii daca ar reactiona la fel de rapid ca dvs. si dvs. la fel de rapid
ca ei?

Cum puteti descoperi pilonul subred pe care se sprijina taria concurentilor?

Pont! O idee larg raspandita este ca trebuie sa atacati in punctul slab al concurentului. Este ca si cum am spune ca pentru a invinge un tigru trebuie sa-l impuscati in coada.

Forta concurentului sta in punctele tari identificate mai sus. Fiecare punct tare trebuie sustinut prin actiuni si prin cheltuieli. Cum nimeni nu poate actiona peste tot sau cheltui oricat de mult, intotdeauna vor exista niste piloni subrezi pe care se sprijina taria concurentului sau niste portite deschise prin care puteti sa patrundeti.

Exemplu:

Unii producatori de cosmetice isi fac reclama puternica in publicatii si prin televiziune. Acest mod de a promova produsele este foarte scump si se potriveste bine cu distributia de masa (prin supermarketuri si hipermarketuri). Asta inseamna ca de obicei marjele la asemenea produse sunt foarte mici, deoarece concurenta intre produsele din supermarketuri este acerba.

Pentru un asemenea producator nu este deci rentabil sa detina un magazin specializat pe produse cosmetice, chiar daca fabrica intreaga gama, de la sampoane pana la farduri. Printr-un asemenea magazin ar avea vanzari mai mici decat prin raionul de cosmetice al unui supermarket sau hipermarket.
De asemenea, nu poate nici sa foloseasca metoda vanzarii prin agenti, deoarece din cantitatile relativ mici pe care le vinde un agent nu s-ar strange suficienti bani incat sa i se poata oferi un salariu satisfacator.
Asta face ca impotriva unui producator de cosmetice care isi poate permite bugete de publicitate mari si care lucreaza cu mari retele de distributie, alti producatori sa lupte deschizand magazine specializate (cu denumiri gen „centre de frumusete“ sau „clinici cosmetice“), cu personal inalt calificat si cu produse scumpe.

Sau pot adopta vanzarea unor produse scumpe prin agenti denumiti „consultanti“. Produsele vandute in acest mod nu sunt mai bune decat cele vandute prin supermarketuri (daca ne referim la producatorii mari, care au sisteme riguroase de testare si de asigurare a calitatii), dar par mai bune din varii motive cum ar fi:

1. Clientul alege un produs care chiar i se potriveste, datorita ajutorului pe care-l primeste de la personalul inalt calificat al magazinului sau din partea consultantului.

2. Clientul asociaza adesea un pret ridicat cu o calitate superioara.

3. Clientul asociaza produsul cu un statut social superior, deoarece in asemenea „clinici“ nu vin de obicei aceleasi persoane care pot fi intalnite in supermarketuri.

Rezultatul pe termen lung este ca asemenea firme acumuleaza suficiente resurse financiare ca sa-si apere afacerea (deschid noi magazine, isi largesc reteau de agenti si fac publicitate in mass-media vanzarii prin agenti).

In general, pentru a invinge concurentii trebuie sa actionati in asa fel incat ceea ce constituie punctul lor forte sa nu poata fi folosit impotriva dvs. (cum a fost cazul mai sus, cu un buget de publicitate important).

Exemplu:

Unii concurenti au acaparat deja rafturile marilor distribuitori gen supermarketuri si hipermarketuri. Din acest motiv este foarte greu sa patrundeti in aceste retele de distributie cu produsele dvs.

Ceea ce este important de inteles este ca nimeni nu ramane vesnic stapan pe locul din raft si ca marii distribuitori sunt foarte atrasi de rulajele mari.

Pont! Pentru ca produsul dvs. sa poata fi acceptat, trebuie sa aratati ca este cerut. Cei care lucreaza cu retelele de hipermarketuri sau supermarketuri devin prizonierii aceluiasi model de afaceri ca si marii producatori: trebuie sa vanda cu marje mici si sa se bazeze pe rulaje mari.

In plus, ei sunt obligati prin contract sa ofere marilor retele cele mai bune preturi. Asta ii face sa nu poata sa-si apere teritoriile care raman in afara ariei de acoperire a supermarketurilor si hipermarketurilor.

Consecinta importanta a acestei situatii este ca firma dvs. se va adresa distribuitorilor care sunt concurati de marile retele. Viteza de reactie este foarte importanta: in general, marii distribuitori ii elimina incet-incet pe cei mici, dar exista timp suficient, daca firma isi sincronizeaza bine actiunile, ca sa realizam un rulaj important prin distribuitorii mici, beneficiind si de marje mai bune.

In acest fel, firma dvs. poate arata marilor distribuitori ca produsele ei au cautare si a acumulat suficienti bani ca sa-si permita sa suporte costurile initiale ridicate pe care le presupune intrarea intr-un supermarket sau hipermarket.

Pont! Indiferent de resursele financiare sau materiale pe care le aveti la dispozitie, concurenta poate fi invinsa prin inteligenta si viteza de reactie.

Nimeni nu poate fi puternic peste tot si nici macar nu isi poate apara bine sursele puterii. Din aceasta cauza, daca intelegeti care sunt punctele cu adevarat tari ale concurentilor, puteti identifica zonele pe care acestia nu le acopera bine si in care ati putea deveni suficient de puternici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu